Obiad lepszy niż w restauracji. Robię go w 30 minut i ciągle słyszę „zrób jeszcze raz”

Dodano:
Kurczak w zielonym curry Źródło: Shutterstock / rahmi ayu
Masz ochotę na coś pysznego, orientalnego i błyskawicznego? Ten przepis to mój absolutny hit – kremowy, aromatyczny kurczak w zielonym curry. Znika z talerzy w mgnieniu oka. Zrobisz go w pół godziny z łatwo dostępnych składników.

Kurczak w zielonym curry to jedno z bardzo popularnych dań kuchni tajskiej. Potrawa urzeka intensywnym smakiem, kremową konsystencją i apetycznym kolorem. Pyszne, azjatyckie danie przygotujesz szybki i bez wysiłku, a efekt przerośnie twoje najśmielsze oczekiwania! Obiad w restauracji może się schować. Spróbuj, a nie pożałujesz.

Dlaczego warto wypróbować przepis na kurczaka w zielonym curry?

Kurczak w zielonym curry to danie, które pomaga przełamać kuchenną monotonię i wprowadzić do diety orientalne smaki. Połączenie delikatnego, niskokalorycznego mięsa oraz kremowego, wyrazistego w smaku sosu przypadnie do gustu każdemu, kto lubi odbywać kulinarne podróże po różnych zakątkach globu. Własnoręczne przygotowanie popularnej potrawy z tajskich barów i restauracji pozwala w pełni kontrolować jej skład, dopasowując przepis do indywidualnych preferencji m.in. pod względem stopnia ostrości.

Przygotowując kurczaka w domu, wiesz, co jesz! Nie musisz się obawiać przygotowania tego azjatyckiego dania, ponieważ ani mięso, ani sos nie są trudne do zrobienia, a składniki znajdziesz w większości supermarketów.

Jak zrobić kurczaka w zielonym curry?

Charakterystyczny smak zielonego curry to zasługa pasty z zielonego chili, trawy cytrynowej, czosnku, cebulki szalotki i innych aromatycznych składników. Połączenie zielonego curry z mlekiem kokosowym tworzy aksamitny, lekko pikantny sos, w którym duszony jest kurczak i warzywa. Rozpoczynam przygotowanie potrawy od obsmażenia kurczaka, warzyw oraz przypraw na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek (możesz również użyć klarowanego masła oraz oleju do smażenia np. ryżowego). Następnie dorzucam na patelnię zieloną pastę curry i jeszcze chwilę smażę, często mieszając, żeby składniki uwolniły aromat. Na koniec dodaję aromatyczny bulion oraz mleko kokosowe i duszę do miękkości mięsa.

Przepis: Kurczak w zielonym curry

Danie idealne na obiad lub kolację. Soczyste mięso i aromatyczny, pikantny sos doskonale komponują się z ryżem oraz pieczywem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tajska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
605 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek korzenia imbiru
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • świeże listki tajskiej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKurczaka pokrój w kostkę lub paski. Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski.
  2. SmażenieNa dużej patelni lub w woku rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i smaż, aż lekko się przyrumieni. Następnie dodaj czosnek, imbir oraz paprykę. Smaż, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj zieloną pastę curry oraz sos rybny (opcjonalnie) i smaż jeszcze 2-3 minuty, żeby przyprawy uwolniły aromat.
  3. Dodanie bulionu i mleka kokosowegoDodaj do składników na patelni bulion oraz mleko kokosowe. Gotuj przez 2-3 minuty na dużym ogniu, a następnie zmniejsz grzanie i duś do miękkości składników. Gotowe danie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Kurczaka w zielonym curry podaję na ciepło z dodatkiem np. kolorowego ryżu i chrupiącej surówki z kapusty pekińskiej. Porcje potrawy dekoruję listkami bazylii.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...